17 Şubat 2012 Cuma

YAŞLARA GÖRE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

YAŞLARA GÖRE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ:
YALAN SÖYLEME: çocuklar çok küçük yaşta gerçeklik kavramını kazanmadıkları için yalan söyleyebilir. Üç yaşında bir çocuk neyin gerçek, neyin hayal ve yalan olduğunu ayırt edemez. Hayal dünyasında yarattığı olayları gerçekmiş gibi anlatır. bunlar yalan değildir. Çocuk toplumsallaşmaya başladığı 6-7 yaşlarında yalan söylemeye başlar.
ÇALMA: çocuğun yaptığı bir davranışın çalma olduğunu söylemek için mülkiyet duygusunun oluşmuş olması gerekir. Üç yaşındaki bir çocuk için her oyuncak veya eşya kendisine aittir. Üç yaş civarı bir çocuk bazı şeylerin kendisine ait olduğunu bilir ama içinden gelen alma dürtüsüne karşı gelemez. Çalma 8-9 yaşından sonra davranış bozukluğu olarak oluşabilir.
SAÇ YOLMA : bir iki yaş kız çocuklarında daha fazla görülür. Çocuk sık sık saçını çeker ve koparır. Bu hareket çocuğun str1esini yenmek için yaptığı bir harekettir. Bu hareketleri özellikle yorgun ve uykuluyken yapar. Uzmanlara göre bu davranışın en büyük nedeni anne ile çocuk arasındaki duygusal bağın tam anlamıyla kurulmamış olmasıdır.
TIRNAK YEME:Tırnak yeme genellikle 5-6 yaştan önce görülmez. Çünkü çocuklar bu yaştan önce yeterli dişe sahip değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder